Till Huvudmenyn


Vykort (ca 1900)

Linnégatan norrut från Plantagegatan. Klicka till vänster för att vrida dig åt vänster och titta in på Plantagegatan! Klicka längst ner i mitten för att backa en bit!.
Staffan Sedenmalm kommenterar bilden så här: "Om ridbanan i Linnégatan (anlagd som förbindelse mellan ridbanan i Nya Allén och den i Slottsskogen):
Ridbanan var tydligen lockande för barnen, men jag undrar hur deras skor såg ut när de kom hem. Mamman på trottoaren håller nog lite fastare i dotterns hand när hon längtansfullt ser på de större ungarna ute i gatan.... Ingen ryttare i sikte. Verkar ha varit bara sporadisk ridning här, typ borgarnas morgon-/kvällsrunda och söndagsturen till Slottsskogen.
Detta bekräftas av en SF-ledamoten Bernt Drakenbergs klagoskrift till SF 1902: 'De kringboende finna sig öfver höfvan plågade af dammet från ridbanans lösa yta, och detta till den grad, att man ej sällan får höra uppgifvas, att hyresvärdet å kringliggande lägenheter genom ridbanan lider väsentlig minskning.'
Han skriver vidare att ridbanan upplevdes som ett hinder för gående över gatan, något som man trott var tillfälligt i väntan på riktiga körbanor. Folk irriterades över att ridbanan istället hade flyttats åt sidan när spårvägen anlades 1901 mitt i gatan på ridbanans plats. Drakenberg föreslog alltså att ridbanan åter skulle bli körbana!
Värdet av ridbanan ifrågasattes också av Drakenberg - och här kommer det som gäller den häst-tomma ridbanan: "Hvar och en, som någon längre tid gifvit akt på trafiken på Linnégatan, skall nödgas vitsorda, att ryttare der pläga uppträda endast vissa kortare stunder på dagen och endast vissa årstider, samt att de ridandes antal sällan någon enda dag kan räknas till EN MOT FEMHUNDRA andra trafikanter."
Bilden kan väl anses stödja detta uttalande.
Hur gick det då med klagomålet, undrar ni. SF avslog Drakenbergs förslag med 30 röster mot 21. Hur länge ridbanan fanns kvar har jag inte hittat uppgift om."

(Sida m1539)



Gamla Masthugget
Vävmästare: Roger Nilsfelt
Bilden inlagd den 8 mars 2020
masthuggssajten@gmail.com